In-House відділ або маркетингова агенція, що краще підійде для вашої компанії

Management
01 грудня 2019
Read time: 7 хвилин
in-house marketing

У певний період розвитку будь-якого сучасного бізнесу виникне неминуче питання створювати свій відділ інтернет-маркетингу або скористатися послугами спеціалізованої агенції. Однозначно відповісти на це питання досить складно, так як це залежить від безлічі факторів, безпосередньо пов'язаних з розміром і специфікою вашого бізнесу, і від того, як ви збираєтеся розвивати його в майбутньому.

 

Для початку розберемося в основних відмінностях між внутрішньою командою і агенцією.

 

В in-house команду наймаються люди, які розвивають інтернет-маркетинг виключно в рамках завдань вашої компанії. Зазвичай вони працюють на постійній основі і отримують певну зарплату і бонуси за виконання поставлених KPI.

Щоб створити серйозну внутрішню команду з інтернет-маркетингу, необхідно зібрати людей з різними навичками і посадами.

Мінімальний штат in-house відділу інтернет-маркетингу компанії повинен включати:

  • менеджера (керівник відділу) з маркетингу;

  • копірайтера;

  • експерта по SEO та аналітиці;

  • менеджера з соціальних медіа;

  • фахівця з контекстної реклами;

  • дизайнера;

  • програміста.

Наявність команди, що складається з кількох людей, які повністю будуть залучені в процес побудови і втілення просування бізнесу в інтернет, буде мати вирішальне значення для кінцевого успіху.

Агенція буде складатися з найманих експертів. Незалежно від того, чи спеціалізується агенція на PR, дизайні, контент-маркетингу, цифровому маркетингу і т.д. вона може бути незамінним ресурсом, який коштує дешевше, ніж вважають багато керівників бізнесу.

При цьому можливе застосування комбінованої стратегії, при якій частина завдань виконується внутрішньої командою, а частина агенцією.

 

За якими головними критеріями можна порівняти in-house і агенцію.

Набір навичок

Внутрішня команда

 

Найманим працівникам платять за те, щоб вони буквально жили і дихали вашим брендом, а також мали глибоке розуміння вашої галузі. Вони також особисто перевіряються і відбираються вашим бізнесом.

При цьому дуже рідко можна знайти внутрішнього маркетолога, який розбирається у всіх аспектах цифрового маркетингу. І навіть якщо вони є, то для однієї людини або невеликої групи людей це може бути занадто великий обсяг роботи, щоб успішно з нею справлятися.

 

Агенція

 

Потрібно щоб агенція розділяла цінності вашого бренду і знала нюанси вашого бізнесу. Тому вона повинна мати в складі фахівців, які мають вже досвід роботи з вашою галуззю і зарекомендували себе з кращого боку.

Для того, щоб знайти агенцію, яке найкраще підходить для вас необхідно провести дослідження і підготувати презентацію того, що саме ви хочете отримати в якості результату. Можливо, вам доведеться працювати з декількома бутіковими агенціями, які спеціалізуються на вузькій ніші, а не з одним універсальним, щоб отримати бажані результати.

У наборі навичок у агенції є зазвичай великий вибір досвідчених людей в команді. Хоча це не обов'язково означає, що їх навички більш розвинені, ніж у ін-хауз фахівців.

 

У кого навички краще?

 

Це повністю залежить від вашого бізнесу. Якщо ви можете дозволити собі найняти безліч людей з різними наборами навичок, і у вас буде достатньо роботи для всіх, тоді найкращим вибором буде власна маркетингова команда. Якщо вам потрібна експертиза тільки в одному з аспектів цифрового маркетингу, наприклад контекстній рекламі, то найм одного штатного співробітника також добре спрацює. Якщо ви хочете розробити повну маркетингову стратегію від і до, в такому випадку вибір на користь агенції може мати більше сенсу.

Творчий підхід

Внутрішня команда

 

Маркетолог зазвичай творча професія, яка вимагає різноманітності завдань, інакше такий фахівець швидко занудьгує.

Наявність власної команди, яка постійно працює тільки в одній галузі і над одним завданням може привести до стагнації творчого мислення і зниження ефективності фахівців, враховуючи, що вони зосереджені на одному проекті, а не на кількох.

При цьому свої маркетологи будуть глибше розуміти ваших прямих конкурентів.

 

Агенція

 

Агенція інтернет-маркетингу зазвичай має кілька клієнтів з різних доменів, з якими вони працюють щодня. Це не дає фахівцям зациклюватися на одному завданні. Тому співробітники агенції, як правило, більш креативні, враховуючи, що вони відкриті для широкого кола підприємств та галузей.

З іншого боку не виключено, що у агенції є схожі клієнти, які є для вас прямими конкурентами, а це може привести до конфлікту інтересів.

 

Хто по творчому підходу краще?

 

Однозначного переможця знову ж таки немає. Якщо ви помітили, що ваша внутрішня команда знаходиться в скрутному становищі, або якщо ви хочете розробити кампанію, яка не підходить для навичок вашої внутрішньої команди, то хорошим варіантом буде вибір на користь агенції.

Швидкість виконання завдань

Внутрішня команда

 

Краща комунікація і швидка адаптація до змін одна з головних переваг ін-хауз команди, які дозволяють виконати завдання швидко.

Ви можете швидко і ефективно змінити пріоритетність завдань і донести їх до команди.

Однак внутрішня команда може бути перевантажена, якщо їй дано занадто багато високопріоритетних завдань одночасно. Проте, можна більш гнучко керувати термінами і ваш штатний співробітник зможе виконувати завдання від початку до кінця вклавшись в них.

 

Агенція

 

Хоча агенція може працювати повільніше, ніж своя команда, в залежності від її робочого навантаження і списку клієнтів, вона може мати вигідну довгострокову перспективу.

Можливо, вам доведеться почекати своєї черги, враховуючи, що в їхньому списку є й інші клієнти.

Координація завдань зазвичай відбувається між представником вашої компанії і представником агенції. Це кращий спосіб спілкуватися швидко.

Хто краще в швидкості роботи?

Швидкість відносна і буде визначатися проектом. Якщо постійне спілкування стоїть на вершині вашого порядку денного, і якщо ви підозрюєте, що ваш проект або кампанія часто змінюються то краще створити свою команду.

Вартість роботи

Внутрішня команда

 

Для розрахунку рентабельності найму внутрішньої команди візьміть середньорічну зарплату керівника відділу маркетингу і помножте на кількість фахівців, яких ви збираєтеся найняти на повний робочий день.

Вартість такого відділу для кожної кампанії буде повністю залежати від ваших маркетингових потреб. Тому спочатку складіть свої цифри, перш ніж приймати рішення про внутрішню команду.

Для вашої маркетингової стратегії може здатися менш витратним найняти одного працівника, який завжди буде під рукою, але чекайте тривалого процесу найму, навчання і гарантії того, що людина підійде протягом певного періоду часу.

Крім заробітної плати, ви будете складати бюджет на офісні витрати, комп'ютери і програми і т.д.

 

Агенція

 

Коли справа стосується вибору агенції, існує заздалегідь встановлена і договірна ціна.

Агенція самостійно оплачує власне програмне забезпечення, інструменти, технології та навчання, що скорочує додаткові витрати з вашого боку.

 

Хто за вартістю краще?

 

Вартість буде залежати від вашої компанії. Однак найм агенції, хоча і вважається більш дорогим, насправді може виявитися дешевшим варіантом в довгостроковій перспективі, в залежності від ваших цілей і необхідних навичок.

Висновки

Розбийте свої цілі, свої потреби і знайте, що завжди може задіяти одночасно обидва варіанти.

Орієнтуйтеся на розмір маркетингового бюджету, яким керуєте. Якщо він вже достатньо великій і перевищує 50000 $ на місяць, однозначно потрібно задуматися над створенням внутрішньої команди.

Відкрите спілкування з вашої власної внутрішньої командою, підвищення їх навичок та аутсорсинг, коли вам потрібні більш свіжі ідеї – відмінна перспектива при виборі між внутрішнім і агентськими маркетингом.

Коментувати

Ограниченный HTML

  • Дозволені теґи HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Рядки і абзаци переносяться автоматично.